Mitä bitcoin on? – Bitcoin 101

Bitcoin logicbitcoin on kryptovaluutta. Sitä pidetään usein ensimmäisenä hajautettuna digitaalisen maksamisen muotona. Käyttäjät voivat tehdä rahansiirtoja käyttäen bitcoineja ja hyötyä useista eduista, jotka ovat perinteisillä valuutoilla mahdottomia.

Alku: bitcoinin loi yksi tai useampi henkilö pseudonyymin Satoshi Nakamoto alla. Oikea henkilöllisyys on edelleen tuntematon. Hän (tai he) julkaisi bitcoinin netissä avoimen lähdekoodin ohjelmistona vuonna 2009, se antaa käyttäjilleen mahdollisuuden tehdä rahansiirtoja keskenään ilman ‘välimiestä’.

Nakamoto saattoi bitcoin-verkon toimintaan sen ensimmäisen vuoden tammikuussa, suorittamalla ensimmäisen ‘louhinta’-kokeilun. Tällä tavalla bitcoineja luodaan käyttäjille (alempana lisää). Tämän jälkeen bitcoin on asteittain kohonnut suosituksi maksutavaksi, joka sopii erinomaisesti internet-käyttäjien tarpeisiin.

Kuinka bitcoin toimii?

bitcoinia voidaan käyttää samalla tavalla kuin mitä tahansa muutakin valuuttaa (such as SEK, NOK, USD etc.) maksujen tekoon, sijoittamiseen, tai varojen lähettämiseen / vastaanottamiseen. Siinä missä rahasiirrot netissä kuitenkin yleensä vaativat pankkitilin, luottokortteja, tilin, jossa on maksusiltapalvelu tai vastaavaa, bitcoin mahdollistaa oman bitcoin-lompakon luomisen kenelle tahansa, jolla on sähköpostiosoite.

Heillä on vapaus lähettää tai vastaanottaa varoja älypuhelimellaan tai tabletillaan, kun käytettävissä on internet-yhteys.

Käyttäjät voivat luoda omia bitcoinejaan louhimalla niitä. Tämä tarkoittaa lyhyttä ongelman ratkaisuprosessia: viimeiset tapahtumat yhdistetään monimutkaisten lohkojen muodossa ja ensimmäinen käyttäjä, joka ratkaisee ongelman saa lisättyä kyseisen lohkon ketjuunsa (siitä nimi ‘lohkoketju’) ja kerätä palkinnon – eli juuri liikkelle laitetut bitcoinit ja mahdolliset siirtoihin liittyvät maksut.

bitcoin on turvallinen, suojattu ja nopea käyttää ja maksut ovat pienempiä. Kuinka se voi olla halvempi kuin perinteiset maksusysteemit?

Koska siinä ei ole välikäsiä ottamassa osuuttaan. Ei ole pankkeja tai hallintaelimiä kontrolloimassa bitcoineja – se on muuntuva ja kätevä digiajan ratkaisu. Kaikki bitcoin-tapahtumat vahvistetaan käyttäen verkon solmuja ja kaikki huomioidaan lohkoketjussa (tiedot ovat julkisesti saatavilla).

bitcoinilla ei myöskään ole rajoja: voit lähettää tai vastaanottaa rahoja lähes missä pain maailmaa tahansa, ilman viivytyksiä ja lisämaksuja, joihin saattaisit törmätä muilla tavoilla. Tämän lisäksi bitcoin toimii samalla tavalla kuin kulta – voit sijoittaa siihen samalla tavalla kuin arvometalleihin tai hyödykkeisiin, toivoen, että niiden arvo kasvaa tulevina vuosina.

Esimerkiksi Kyproksella bitcoin-sijoitusten määrä nousi rajusti Kyproksen talousongelmien aikaan vuosina 2012-13, kun siviilit yrittivät varastoida rahaa mahdollisimman turvallisesti; ihmisillä oli todellinen huoli, että henkilökohtaiset säästöt takavarikoidaan tai verotetaan hallituksen toimesta.

Kuinka voin käyttää bitcoineja?

(Please feel free to add more ways of using Bitcoin if you know any popular way special to Finland)

Kun bitcoin mainitaan, niin ensin aina kysytään asioita, joihin sitä voi käyttää. Se on arvokas varasto omaisuudelle, mutta sen lisäksi sitä voidaan käyttää monissa tilanteissa.

1. Siirrot kauppiaille

expedi

Yli 100 000 kauppiasta netissä hyväksyy tällä hetkellä bitcoinit maksutapana. Tämä sisältää maailmanlaajuisia brandeja, joita et ehkä osaisi arvata. Nimiin kuuluu tunnettuja ja kunnioitettuja yhtiöitä, kuten Microsoft, Expedia, Overstock. Useat paikalliset toimijat hyväksyvät niitä myös.

coinmap.org on suunniteltu helpottamaan sellaisten paikkojen löytämisessä, joissa bitcoin kelpaa maksuvälineenä. Sinne tulee yhä enemmän yrityksiä sitä mukaa, kun bitcoin kasvaa suuremmaksi ja luotetummaksi. Useat vedonlyöntisivustot ja nettikasinot hyväksyvät bitcoin-maksut myös nykyisin.

2. Hyväntekeväisyyden tukeminen

Human Rights FoundationTunnetko itsesi anteliaaksi? Voit käyttää bitcoineja lahjoittaaksesi niitä erilaisille voittoatekemättömille ryhmille myös. Näihin lukeutuvat muiden muassa Wikimedia Foundation, Human Rights Foundation, LibreOffice. Ei ole yllättävää, että monet niistä hyväksyvät bitcoin-lahjoituksia edistääkseen toimintaansa digitaalisen taiteen tai aktivismin alueella tarkoituksenaan hajauttaa valtaa ja jakaa tietoa.

Käyttäjät lähettävät rahaa bitcoin-muodossa palkitakseen vapaaehtoisesti netissä työskenteleviä ihmisiä, esimerkiksi kiinnostavan sisällön lataamisesta muiden viihteeksi. Tällaiset henkilöt usein asettavat QR-koodin tai bitcoin-osoitteen esille ilmoittaakseen vapaaehtoisen tuen mahdollisuudesta koskien esimerkiksi henkilön taideteosta, artikkelia tai tarinaa.

3. Halvempi tapa maksaa ulkomailla

Bitcoin ATMbitcoinin laaja levinnäisyys ja saatavuus tarkoittaa, että käyttäjät voivat tehdä maksuja ollessaan ulkomailla ja sitä kautta heillä on mahdollisuus välttää kalliita siirtomaksuja, joita muut maksupalvelut veloittavat (tämä on hyvä uutinen kaikille, jotka ovat käyttäneet pankkiautomaattia tai luottokorttia toisessa maassa).

Kaikkein bitcoin-ystävällisimpiä paikkoja Suomen lisäksi ovat esimerkiksi Viro, Yhdysvallat, Ruotsi, Tanska ja Etelä-Korea. Esimerkiksi Amsterdamissa on perustettu bitcoin-suurlähetystö aivan kaupunkin sydämeen ja bitcoin-automaatit ovat kasvava trendi. Teknologisesti innovatiivisimmat maat (kuten Yhdysvallat ja Etelä-Korea) ottavat suuremmalla todennäköisyydellä bitcoin-maksut käyttöönsä. Muutkin edistyksellisesti ajattelevat kulttuurit tuntuvat myös toivottavan bitcoinin tervetulleeksi.

Bitcoinin edut

bitcoin tarjoaa suuren määrän etuja, se lisää käyttäjien taloudellista joustavuutta, turvallisuutta ja muuta digitaaliseen maailmaan liittyvää.

1. Joustavuus

FlexibilityBitcoinin avulla voit tehdä maksuja useissa maissa ympäri mailman ilman tarvetta miettiä pankin aukioloaikoja, aikavyöhykkeitä, pyhäpäiviä tai mukaan sekaantuvia välikäsiä.

Bitcoin-verkkoa ei ylläpidä tai valvo keskushallinto ja tämä takaa enemmän joustavuutta.

2. Turvallisuus

SecurityEhkä suurin ja kaikkein kiehtovin syy bitcoinin omaksumiseen maksutapana on anonymiteetti. Henkilökohtaisia tietojasi ei koskaan paljasteta ihmisten nähtäväksi ja voit tehdä siirrot pelkällä bitcoin-numerolla nimesi, osoitteesi ja muiden yksityisten tietojesi sijaan. Tämä suojelee rahojasi petoksia vastaan ja bitcoinisi voidaan salata / varmuuskopioda niiden turvallisuuden vahvistamiseksi. Vaikka kaikki näkevät mitä siirtoja on tehty lohkoketjussa, henkilökohtaiset tietosi pysyvät piilossa.

3. Matalat kustannukset

low costsTällä hetkellä bitcoin-maksujen tekeminen kustantaa vähän tai ei lainkaan, joskin jotkut käyttäjät saattavat haluta lisämaksua nopeammasta käsittelystä. Digivaluutan vaihtopaikoissa kauppiailla on mahdollisuus vaihtaa bitcoineja ‘oikeaan rahaan’ alemmilla kursseilla kuin Paypalin ja luottokorttiyhtiöiden kaltaisten maksupalveluiden tarjoamilla. Voit lukea lisää bitcoinista, sen eduista, toiminnoista ja muusta sivuston muista osioista.

Leave a Comment